Sunday, January 18, 2009

Anugerah Juara Lagu 23 (AJL23)

WHAT THE.....!!!! Thats how i react when they announced the result for 'Persembahan terbaik' award. I was really shocked and couldn't believe that the so-called 'professional' panel of jury overlooked the real best performer of the nite. Faizal tahir hanya berdiri sepanjang lagu 'syurga...(bla...bla..bla..**lupa tajuk...ehehhehhe)' with all the props and 'pelakon tambahan' yang buat action.... apa ni??? I think Stacy deserve the award cuz she really nailed her performance.. betul2 hebat dengan tarian dan nyanyiannya....

my gosh... tak pe lar... cuz i read that the organizer memang pun biase cuz Faizal Tahir kan artis di bawah naungan syarikat rakaman yang kebetulannya adalah syarikat milik tv itu.... hmppph.. But i have to agree with the other awards tho.. memang FT deserve the best vokal and his song pun memang sesuai jadi juara kategori balada. Memang best lagu tue and memang hebat FT utk 2ng song nya semalam... but 1st song lagu COBA.... FT sengau la..

For kategori Etnik Kreatif.. ermm memang sesuai lar lagu tue dari farawaheeda...

ANDDDDDD MEET UNCLE HUSSIEN... they really really really fantastic... memang sesuai sangat2 jadi juara lagu...

Ermmmm owkay.. let me share with u guys on my own judgement on every song and performance... bukan professional tapi saja sebagai penonton TV semata-mata dan tidak bermaksud untuk memfitnah, menghakimi atau apa-apa ja yang sewaktu dengannya kepada sesiapa pun...

To be frank, i actually didn't watch any episode of muzik2 2008 due to work commitment and i seldom terdengar lagu2 yang bertanding semalam...

SOFAZ
I think lagu nie bagus cuz ada uniknya tersendiri especially chorus yang menjadi alah2 indonesia...(ermmm no wonder lagu ni kalah... kan kita ni nak memartabatkan lagu Malaysia...huhuhu)
CUma mungkin lagu nie mcm senang jak nak buat melodinya n macam lagu2 anak2 muda yang tengah melepak... that's y sedap didengar. Persembahan vokal pun OKAY je.. tiada kelainan and tidak ada wow factor.. hahahahah

AIMAN
Lagu yang langsung unik to the extent that u don't actually know sama ada lagu atau puisi.. hahaha.. simpati murahan dengan mempertontonkan anak2 yang kesian di Asia Barat... Penyanyi pun hancusssss.. tak faham apa da ckp lar... pakaian hancur... overall, hancur...

FT (Coba)
Suara sengau di awal lagu.. time2 menjerit owkay pla.. melodi lagu nie mcm tidak tersusun lar.. tiada climaks lagu... lirik pun terlalu banyak coba... hahahaha

FT (Syurga...)
Okay lar memang deserve juara kategori.. susunan muzik dan melodi yang hebat... lirik 5050 jer,,, persembahan menarik ala2 video klip tapi not deserve to be awarded best performance cuz FT didn't actually performed... huhu

Elyana
Lagu memang best.. unik.. lirik menarik tapi persembahan hancur cuz asyik duduk dari mula hingga akhir.. tiada kreativiti persembahan dan suara pun tenggelam.. mcm bukan lagu sendiri jak... teringat pla nadia performed diz song di AF concert.. much2 better dari AJL..

Farahwaheeda
Lagu etnik kreatif nie ermmm memang i never like.. and will never will so sepa2 yang menang pun i dont care as long as not mawi.. hhehehe... Farah semalam anggun tapi nampak berisi pla... lagu okey and boleh ditelan by me lar but ada unsur2 ciplak lagu org lain lar but i cant recall what song... concept china tue memang best tapi akan lebih best if and only if penyanyi melakukan aksi rather than berdiri statik di atas pentas...

Estranged
Sangat strange cuz lagu ni mcm bukan lagu pun dengan muzik yang ke hulu ke hilir.. suara penyanyi pun tidak clear and lirik pun tidak menusuk jiwa cuz dipengaruhi oleh melodi yang bertaburan hahahahah... how on earth it was selected in the 1st place to be in the final????

Stacy
Memang lagu ni biasa jak... lirik pun tak best langsung.. mcm baca diari pla.. tapi STACY perform sangat baik.. shes the only woman artist in Malaysia who can dance and sing sekaligus... thats should be recognized by the judges... suaranya ada kureng sikit compare to AF FInal but still better than other performers who just sing without any movements... For me, Best performer should be Stacy.

Ziana Zain
aduhai... alamak.. ouchhhhh... sakit betul sa tengok ziana nyanyi lagu ni... what a disaster.. a song suppose gives some kind of peaceful feeling when u sing or hear it bukan mcm nak pijak break cuz kereta laju sangat... they should lowered the key supaya enak didengar and senang mata memandang.. agony huh ziana???
Anyway, actually lagu n lirik nya bery typical ballad song, so nothings special...

Zahid n haleeza
As i said earlier.. lagu2 irama etnik kreatif nie tak pernah masuk dalam hati... so memang the songs tak sedap pun... zahid pun macam tak se'umpphh' dahulu.. suara macam terpekik-pekik and tak bold langsung... sori guyz...

Spider
Lagu ciplak dari lagu2 lama mereka so nothings new and unattractive... monotonous performance and the most boring performance of the nite.. suara tak original langsung and mcm buat2 lar serak2 tue...

MUH
Concept yang baik n kreatif.. memang sesuai dengan penyanyi dan emosi lagu.. lagu memang best (berbanding lagu2 lain yang bertanding lar).. cuz unik and lirik pun best.. memang best lar ditambah pula dengan keunikan suara lan... they deserve the title...

AYU
Lagu memang best sangat.. lirik pun menarik and kreatif.. memang boleh menang tapi apa leh buat cuz lagu nie macam gemilang dlu so kalu menang mcm tak best pla industri muzik Malaysia.. and ayu semalam nampak tidak bertenaga and kureng memukau... tak umphhhh.. just owkay...

AIZAT
Very immature performance... i dont like the over confident look... lagu and lyrics owkay but doesn't make me feel 'wow'.. outfit???? MEmalukan... sangat tidak serius dngan persembahan... suara tak sedap mcm dulu...

Attention... ini hanyalah pendapat peribadi dan 'nothing personal'... hehehe.. overall the show was great and really really prestigious... congratulations tv3...

2 comments:

krazybabyabby said...

ahahah~
stress jga comment ko psal AJL~
napa ko x suggest diri ko jd judges ja utk next AJL??
ahahahahah~
:D

sunsulag said...

memang begitu laitu bos...
saprise!!!

Search Result

DISCLAIMER

Please note that this is a PERSONAL blog (my blog) and views expressed here are of a personal nature. Reading any part of my blog, constitutes your agreement to exposing yourself to MY personal views, thus surrendering all rights to me bitching and trashing about it in any other manner as I please. Upon reading, you immediately waive all rights for any legal action, binding when entries are proven not to incite political, racial or religious hatred. I DO NOT have control on what's happening in my shoutbox, therefore ALL NAMES or TEXT entered in SHOUTBOX are beyond my ability to monitor, delete and administrate.