Saturday, April 4, 2009

AF7 cuba kembali di Konsert keempat TAPI Keputusan undian mencemarkan prestasi AF..

Konsert keempat AF7 malam ni merupakan konsert terbaik produksi AF7 setakat ini. Lagu-lagu pilihan dan suasana konsert mula terasa sepertimana yang biasa kita alami pada tahun-tahun sudah.

Persembahan para pelajar juga menunjukkan peningkatan ketara bukan sahaja dari segi vokal malah stage-present juga menunjukkan prestasi ketara.

Tambahan pula, pada malam ini, kita berpeluang mendengar komen-komen daripada dua artis tersohor tanahair, iaitu Datuk Siti Nurhaliza dan Raja Rock, Amy Search. Walau bagaimanapun, Amy dilihat kurang berkemampuan dalam memberikan kritikan-kritikan yang bernas dan sesuai.

Malam konsert ke4, salah satu transformasi yang ketara ditunjukkan ialah 'contents' kepada vt introduction pelajar. Ianya terikut-ikut kepada contents American Idol dan ianya merupakan sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku. Transformasi AF sepatutnya menjurus kepada identiti AF dan ORIGINAL.. Sekiranya setakat mengikut program lain, lupakan TRANSFORMASI tersebut.

Secara ringkas mengenai persembahan pelajar minggu ini:

Aishah
Good vocal and performance.
A lil bit pitching problem.
Corny and not sincere.

Qhaud
Make-up and foundation muka yang hancur..
Song suited him but the song itself is not entertaining.
Vocally, he's Okay.
His 2nd round performance was disaster tho'.

Claudia
Superb vocal and great tone.
Stage present-Good.
Minor error: Berlutut during persembahan which we already saw during 1st concert by Rubisa.

Aril
Low Notes: Hancur
Movement: Good but ANNOYING
Wannabe performance.

Yazid
Sedikit sumbang especially during sustaining notes.
Foundation kat muka really teruk.
Movement: Kaku and keras.
Nervous but at least boleh nampak kejujuran persembahan Yazid.

Akim
Superb performance and the best of the nite.
Effortless and really ada star value. Nice Vocal indeed.. unique and husky.
Frontrunner at the moment. Malaysia should made him a winner.

Isma
Nampak sangat awkard nyanyi lagu nie.. very insincere performance..@hipokrit..
Vocally, nice.

Rubisa
Foundation/make-up juga teruk.
Nice performance and vocally, she was great.

Hafiz
Low note ada problem. First note pun ada pitchy sikit.
A lil bit down performance this week. Anyhow, he is still great. BUT be careful, cuz macam tiada new things from the very 1st concert.

Sidi
PArapaap... hancur.. Movement totally OUT especially time nak bangun dari kerusi..
OUT OUT OUT (sepatutnya.. tapi banyak peminatnya or pengundi2 AF ni buta seni).

Zizi
Superb and fantastic with song that suited her well.
Vocally, just okay.

GROUP PERFORMANCE (ISABELLA & Jerat Percintaan)
Everyone performs great except SIDI and Aril...

Elimination round:
Rubisa dan Zizi terkeluar akibat KEBUTAAN SENI para pengundi2 AF yang terlalu pentingkan elemen-elemen lain dan men'tempat kedua-kan' bakat dan persembahan...

Teori disebalik penyingkiran Rubisa dan Zizi:
Orang Sabah kurang tengok AF suda kerana mengalihkan perhatian kepada OIAM, di mana bakat peserta lebih mendapat penghargaan.

Orang Sabah tidak AFUNDI lagi kerana mereka lebih suka YES... kecuali keluarga dan saudara terdekat Rubisa dan Zizi.

Walau apapun.. konsert kali ini memang mula menampakkan aura dan semangat AF yang selama ini terkubur.

7 comments:

Andrik McVean said...

wow... betul kah both peserta sabah terkeluar? hahahha..lucu pula...dalam sejarah AF nie..usually sabahn mesti ada yang pi final..but this session tiada yang pi final...kesian...but i thought you were right because most sabahan x tengok AF sebab tumpuhkan perhatian ke esther oiam. Because esther oiam lebih berbakat....kesian diorang...i missed once again the concert..i have to do my review frm youtube

azirulgcarl said...

rugi besar lah astro this year..haha.
zizi dan rubisa perform paling best konsert ke-4 ni. sy mcm tak percaya mereka terkeluar bah. Harap2 mereka dapat rezeki diluar dengan cepat.

btw, pasal oiam tu..sy every week pegi di sri pentas 2 tgk c esther bah.hehe...

makn teda mood sy mau tgk af lepas ni..hehehe..

GregChai said...

apa boleh buat, ini lah realiti yang kita kena terima, kalu tiada peminat apa yang artis kita dapat buat kan, bidang hiburan memang mencabar, harap mereka berdua tidak berhenti di sini trus berjuang kerana masih ada peluang tempat lain.

jeremytuah said...

Andrik..
Make sure Esther menang ya..

Azirul..
Astro takkan rugi punya.. Bnyk buta seni tengok n votes..

Greg..
Tengok jak apa sudah jadi ngan 'graduates' AF...

Anonymous said...

waaa.. i'm really proud of u.. pndai sda ko comment psl foundation ah.. ;p

Hahangai Avanus said...

To be honest...errr..sa x suka tgk AF dari dulu..sa pun tia tau kenapa... heh

I agreed with u yg org Sabah skrg lebih suka YES dari AFUNDI..

Sa terkejut bila sa dgr kwn2 ofis sa ckap dua2 peserta AF dari Sabah keluar...

Apakah??? Heh.. Fikir-fikirkanlah...

YES to Esther Appolonius...
I like....wink

Talib..talib.. tobpinai..
aramai tii...kii haa..

jeremytuah said...

hahangai..
suka ati lar bha dorang kasi kuar sepa2 pun.. ndak best jua af diz yr.. jgn lupa undi esther ah..

Search Result

DISCLAIMER

Please note that this is a PERSONAL blog (my blog) and views expressed here are of a personal nature. Reading any part of my blog, constitutes your agreement to exposing yourself to MY personal views, thus surrendering all rights to me bitching and trashing about it in any other manner as I please. Upon reading, you immediately waive all rights for any legal action, binding when entries are proven not to incite political, racial or religious hatred. I DO NOT have control on what's happening in my shoutbox, therefore ALL NAMES or TEXT entered in SHOUTBOX are beyond my ability to monitor, delete and administrate.