Tuesday, April 7, 2009

TOLONGLAH JANGAN LAGI..cuz.. I love Sabah so much..

Sabah oh Sabah.. apa suda jadi??? Kenapa kah insiden yang mengancam kedaulatan negeri kita ini berlaku baru-baru ini secara terang-terangan..?? Sa pun trus takut nie.. marah pun ada.. sakit hati pun banyak.. You know what i'm talking about bah kan.. insiden yang bakar bendera dan kejadian tembak-menembak di LD tue...

Sampai bila la bah kita mo hidup dalam keadaan tidak selamat ni??? Sa petik berita nie dari sini..

"...Dalam pada itu, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman berkata insiden membakar bendera di Lahad Datu, Sabtu lepas (4/4/09), sebagai serius yang boleh mencetus rusuhan awam dan menimbulkan keadaan huru-hara..."

"...Dalam kejadian pukul 8.40 pagi itu, 12 orang termasuk seorang yang mendakwa dirinya dari keturunan Sultan Sulu, ditahan kerana membakar enam bendera negeri Sabah di hadapan pasar pekan Lahat Datu dan di sebuah pasar raya di situ.."

Kenapa pula pihak polis mendakwa kumpulan 'pembakar bendera' tu sebagai perhimpunan haram sahaja?? omg... ianya bukan perhimpunan haram semata-mata tapi lebih kepada ancaman kedaulatan negara Malaysia secara langsung...

Sebagai rakyat Sabah, kita mesti ndak mo kita hidup dalam serba ketakutan saja bah kan.. trus pandai berfikir ni macam mana nasib kita hidup macam orang asing di Negeri sendiri????

Oleh itu, sa harap pemimpin2 Sabah dan Persekutuan buka la mata dan hati luas-luas, seluas-luasnya dan selamatkan lah Sabah dari terus diancam...

Bagi kita rakyat biasa, apa yang kita boleh buat secara indirect untuk menyelamatkan Sabah ialah:

1) TOLONGLAH JANGAN lagi bili sigup murah yang 'dorang' jual, jgn kerana mo jimat.. kita gadai negara.. Kalu nda sanggup bli sigup original yang mahal SIKIT, hisap 'KIRAI' atau bgs berenti trus, sihat tubuh badan..

2) TOLONGLAH JANGAN lagi bili brg2 apa jak dorang jual.. dorang slalu mai jalan2 pi kadai2 kupi tue, jual cd lar, payung lar, kain lar, towels lar..mcm-mcm lagi lar.. kaya dorang nanti..

3) TOLONGLAH JANGAN lagi kahwin sma dorang... kasitau kwn2 or saudara2 kmu.. Ramai lagi sumandak2 dan tanak vagu yang jauh lebih cantik/handsome..

4) TOLONGLAH JANGAN lagi kasih pinjam kah, sewa kah, jual kah, tanah2 kamu atau rumah2 kamu untuk dorang bertapak... gara2 tamaha, sampai kedaulatan pun kita sanggup jual..

5) TOLONGLAH JANGAN lagi kasi dorang kontrak2 atau kerja2 kalu kamu mo buat renovation di rumah kamu.. bagus kamu emel saya... sa cari kamu orang local.. biar mahal sikit bah, ingat pasal negeri kita SABAH..

6) TOLONGLAH JANGAN lagi ambil dorang kerja di kadai2 kamu, paling bnyk sa nampak di kedai2 kopi dan di pasaraya2 besar di Penampang... kasian org2 local bnyk menganggur..

7) TOLONGLAH JANGAN lagi bagi duit sama anak2 dorang di siring2 jalan KK... dorang 'mundaum' mai tue.. trus syok dorang tinggal sni.. anak2 kita yang ndak selamat next time jalan2 di KK..

8) TOLONGLAH JANGAN undi pemimpin yang tidak ada niat mo bersihkan Sabah daripada semua nie... As human, normally we can tell by looking at the calon.. trust me..

9) TOLONGLAH JANGAN lupa sambayang hari2 supaya Sabah kita akan selalu selamat dan dapat atasi isu2 ini, sambayang juga untuk pemimpin2 kita supaya dorang jujur memperjuangkan hak Sabah..

dan banyak lagi lar yang kita buli buat tapi mungkin sa lupa mo tulis... bah, pandai2 la kmu tambah..

Bukan kita mo jadi MEAN la bah cuz i know dorang pun manusia juga, tapi lama sudah bah kita begini kan.. buka la hati kamu luas2.. ingat sa punya 'commandment' di atas.. TOLONGLAH!!!!

p/s dBOS, thanks sebab kasi post tu artikel yang trus sa mo buat ni artikel..

15 comments:

Anonymous said...

hahaha ajoshi... tips yg no 1 tu mcm cliche laaa.. but i'm sure ko ble yg ori kn? LOl

Andrik McVean said...

i also feel so sad + upset and disappointed!!!! shouldn't happen a situation like that. Ntahlah...kerajaan perseketuan mau buat apa..ntah2 tiada tindakan apa yang kena ambik..

jeremytuah said...

AB..
sa tak hisap rokok lar...hheheheheh..jgn ko break rule #4 ya..khas utk ko tue...hahahaha..

Andrik..
Let just hope our leaders really sincere this time.

E.L.V.I.R.A. said...

wah jiwang2 kamu ni oooo

jeremytuah said...

aik pasal negeri sendri mesti mo jiwang bah... hehe

HeWie said...

ya betul..sia sukung tu commandments di atas..makin menjadi2 bah dorang ni..dasar nda tau malu..God Bless Sabah!!

Hahangai Avanus said...

I told you....

Posik noh tanga'anak ku ngawi mantad todop nu
Koniab au nodi mah gumuli

Open ur eyes, ur ears...
This is our land...

Di mana lagi tempat kita mau pegi kalu negeri kita yang tercinta ini bukan lagi jadi milik kita nnt??

Macam2 perasaan sa ni sekrg lepas baca tu berita pasal bendera Sabah kena bakar...

Marah, benci, takut, terancam....
Cukupppppp....

Cay said...

Wah kin takut gia tuu ..very dissapointed lah but believe me pemimpin skrang tidak sama ngan pemimpin dulu2 ..ifuknow wht i mean :-)

shirley aka beautiza said...

ok..first time sya masuk sini..ko punya cousin cay suruh..hehehe.. anyway.. memang bikin marah.. prasan lah dorang ni... semalam sikit sya terlanggar one of them.. sibuk menjual result 4D.. adakah patut itu budak berlari2 depan kereta sya.. cilaka betul..

jeremytuah said...

Hahangai,
samalah bah perasaan kita ni..

cay,
mmg sangat jauh beza nya..

shirley,
thanx dtg cni.. dtg2 lar slalu.. doi sa pun pernah mcm tue... nasib sa fhm dorang pun manusia...

Anonymous said...

Saya pun terasa marah juga pasal ni.. d lahad datu kes bakar bendera, tapi kementerian semua tau sibuk pasal pilihan raya sama perlantikan jawatan dorang saja d semenanjung.. tiada pun yg mo peduli pasal kes ni d sabah, bg dorang kes ni tdk lah serius sangat.. so sad..

cicak said...

Patut orang2 yg membakar bendera tu la yang mau kasi masuk ISA.

Agree?

jeremytuah said...

Anonymous
Gov kita mmg macam tue.. yg penting ialah personal interest dulu..

Cicak
Ya.. itulah guna SEBENARNYA ISA...

J.C said...

sedapnya mulut kau cakap ...kau anggap diorang tu macam sampah kan?ndak pun diorang kaya menjual tu,soal kahwin itu jodoh dari Tuhan,pasal tanah org local ni mmg ada malas sikit itu yg kasi org kerjakan biar duit datang sendiri,sedekah itu kan bagus salah kah kalau bagi duit kpd yg memerlukan?,so apa komen ???

J.C said...

sedapnya mulut kau cakap ...kau anggap diorang tu macam sampah kan?ndak pun diorang kaya menjual tu,soal kahwin itu jodoh dari Tuhan,pasal tanah org local ni mmg ada malas sikit itu yg kasi org kerjakan biar duit datang sendiri,sedekah itu kan bagus salah kah kalau bagi duit kpd yg memerlukan?,so apa komen ???

Search Result

DISCLAIMER

Please note that this is a PERSONAL blog (my blog) and views expressed here are of a personal nature. Reading any part of my blog, constitutes your agreement to exposing yourself to MY personal views, thus surrendering all rights to me bitching and trashing about it in any other manner as I please. Upon reading, you immediately waive all rights for any legal action, binding when entries are proven not to incite political, racial or religious hatred. I DO NOT have control on what's happening in my shoutbox, therefore ALL NAMES or TEXT entered in SHOUTBOX are beyond my ability to monitor, delete and administrate.